Wat is Taekwondo?

Taekwondo is een Koreaanse gevechtssport en betekent letterlijk: de weg (Do) van voet (Tae) en vuist (Kwon). Taekwondo vertoont gelijkenissen met Karate, maar kenmerkend voor taekwondo zijn de spectaculaire traptechnieken, waardoor de sport heel beweeglijk en dynamisch is.

Het moderne taekwondo kent 4 deeldisciplines, namelijk:

  • Vrij Gevecht of Kyorugi
  • Stijlfiguren of Poomsae
  • Breektesten of Kyokpa
  • Zelfverdediging of Hosinsul

Vrij gevecht of Kyorugi

Kyorugi is het wedstrijdonderdeel van taekwondo dat sinds Sydney 2000 een officiële olympische discipline is. Een officiële erkenning als olympische sport betekent natuurlijk dat er niet zomaar op elkaar kan “geschopt” worden. Sparring is het onderdeel van taekwondo dat het meest gereglementeerd is. De taekwondoin, beschermd door een borstpantser, helm, arm-, been- en kruisbeschermers, moet in deze kampvorm via full-contact punten scoren door voettechnieken uit te voeren gericht naar het pantser en het hoofd van zijn tegenstander. Ook hier geldt de regel van wederzijds respect !

Stijlfiguren of Poomsae

Poomsae (schijngevecht) is één van de vier disciplines die de grondslag vormen van taekwondo. Het is een plichtoefening met een vastgelegd bewegingspatroon, waarin alle afweer- en aanvalstechnieken zonder tegenstander geoefend worden, een schijngevecht dus tegen één of meerdere imaginaire tegenstanders. Al naar gelang zijn vaardigheid oefent de taekwondoin een bepaalde poomsae, die in moeilijkheidsgraad keer op keer stijgt. Poomsae in wedstrijdvorm is in feite de demonstratie van de totale controle die een taekwondoin zich heeft verworven. Ondanks het feit dat er “gevochten” wordt tegen een denkbeeldige tegenstander is het feitelijk een gevecht tegen zichzelf. De nadruk ligt, naast een correcte uitvoering van trappen, stoten en verdedigingen, op balans, kracht, spanning en ontspanning tijdens de bewegingen. Deze stijloefeningen worden niet alleen individueel beoefend, maar ook in teams van drie personen, of als koppel, waarbij de synchronisatie tijdens de uitvoering van de bewegingen een grote rol spelen.

Breektest of Kyokpa

Kyokpa betekent “breektest”. Dit onderdeel is zeer populair bij demonstraties. Het materiaal dat gebruikt wordt is ook afhankelijk van de situatie. Houten planken zijn het populairst, maar gevorderden durven al eens (bak)stenen, dakpannen, ytongblokken of andere bouwmaterialen te gebruiken.

Zelfverdediging of Hosinsul

Hosinsul bestaat uit een combinatie van technieken waarmee de taekwondoin in staat is om, wanneer hij aangevallen wordt, zijn tegenstanders te immobiliseren. Hier is het inoefenen natuurlijk heel belangrijk, zodat een bepaalde beweging routine wordt. In dit onderdeel staat de bevrijding tegen een aanval centraal. Deze aanval kan een stoot of trap zijn, maar ook een greep of klem of aanval met een stok of mes.

Hosinsul - GM Han and Tom

Wens je meer informatie te bekomen ?


%d bloggers liken dit: